Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Οι άντρες με τα μαύρα

Μοναχοί του Αγίου Όρους. Άντρες κάθε ηλικίας. Γέροι, νέοι, μεσήλικες. Η ατάκα τους; "Ευλόγησον". Ο καθένας με το δικό του παρελθόν.  Πολλές φορές σκέφτηκα να τους ρωτήσω τι τους έφερε μέχρι εδώ - τι είχαν στο μυαλό τους όταν αποφάσιζαν  να ακολουθήσουν την ασκητική ζωή - δεν το 'κανα. Μεγαλύτερη περιέργεια ωστόσο είχα για τους νέους. Πώς αποφασίζει ένας άνθρωπος κάτω των 30-40 να ζει με αυτόν τον τρόπο; ποιο ήταν το κίνητρο; Ήθελα να τους πω " ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;;;"

   Συζητήσαμε, αναλύσαμε και φιλοσοφήσαμε  πολλά θέματα. Ήταν απόλυτοι στις απόψεις τους αλλά παρ' όλα αυτά είχαν διάθεση για κουβέντα.  Είχε τον δικό του τρόπο ο καθένας να λέει αυτό που θέλει, αλλά το σημείο αναφοράς όλων ήταν ένα, ο Θεός. Σε κάποια θέματα μέχρι και που θα συμφωνούσα μαζί τους. Σε κάποια άλλα ίσως χρειάστηκε να κρατηθώ για να μην τους βρίσω. Σεβάστηκα το χώρο. Αλλά τι να πεις σε έναν 70αρι γέροντα όταν πιστεύει ότι το τσουνάμι στην Ινδονησία το έστειλε ο Θεός λόγω των οργίων που κάνουν εκεί!! (έπνιξα τον θυμό και άφησα τον αντιδραστικό μου χαρακτήρα κατά μέρος). Σε κάποια φάση μου μπήκε η υπόνοια..." μήπως τελικά είμαι πολύ αμαρτωλός για να είμαι εδώ;".

Μπορεί να μην έβρισα τελικά, αλλά τις φωτογραφίες μου τις τράβηξα (lo siento!)... 


 








Την μεγαλύτερη κουβέντα την κάναμε με τον πατέρα Ανατόλιο...


 Να 'ναι καλά όπου βρίσκεται!
Καλή εβδομάδα!

10 σχόλια:

sevial είπε...

πωπω ενθουσιάστηκα με το θέμα..μπράβο! περίμενα ότι θα ανέβαζες φωτογραφίες από τότε που γυρίσατε αλλά αυτό το θέμα δεν το είχα σκεφτεί.μπράβο χόρχε!

magda είπε...

Υπέροχες, αληθινές,το περίμενα ότι θα ανέβαζες αριστουργήματα !!!
Συγχαρητήρια και βέβαια θα υπάρχουν κι άλλες, ε;
Πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου...με τις διαφωνίες σου.
Γίνομαι έξαλλη όταν ο Θεός εμφανίζεται τιμωρός. Εγώ δεν θα του μιλούσα άσχημα, θα του θύμιζα όμως αυτό που πιστεύω, ότι είναι Θεός αγάπης και μόνον.
Το κόκκινο των κτιρίων μου κάνει Βατοπαίδι η κάνω λάθος;
Καλό βράδυ και περιμένω κι άλλες...:)

Ιωάννα είπε...

Μάλλον δύσκολο για τον απλό μοναχό να ξεχωρίσει τον εκδηκιτικό και τιμωρό θεό των εβραίων (βλέπε Σόδομα και Γόμορα)από των φιλεύσπλαχνο και φιλάνθρωπο θεό των χριστιανών. Κύριε ελέησον!!!!!

καλλιτέχνης είπε...

Ευχαριστώ δεσποινίς Μαίρη!

Μάγδα,ευχαριστώ! Εννοείται ότι υπάρχουν κι άλλες (και πιο καλές πιστεύω)! Το κόκκινο που λες όχι δεν είναι Βατοπαίδι, είναι Καρακάλου. Πολύ ωραίο μοναστήρι! το άλλο με το γκαζόν είναι το Φιλοθέου.

Εκείνος είπε...

Καταπληκτικές οι φωτογραφίες. Ειδικά οι δύο τελευταίες.

Την καλησπέρα μου.

pandelees karagiann είπε...

foveres fwtografies...den vriskw e-mail, gia auto to grafw edw...kai den grafei ellinika ...giati???
(to taisma twn glarwn fovero)
...pan de lees apo (http://egioparalia.tk/)

καλλιτέχνης είπε...

Σ' ευχαριστώ μαϊμουδίτσα! Καλώς ήρθες!

καλλιτέχνης είπε...

Γειά σου Εκείνε! Σ' ευχαριστώ!

kiki είπε...

Και έβγαλες καλές...

καλλιτέχνης είπε...

Σ'ευχαριστώ Κικί!